Elveszett, ellopott rendszámtábla – mi a teendő?

Mindig köss kötelező biztosítást!

2024. június 30., vasárnap

Nem ritka, hogy valaki elhagyja rendszámát a gépjárművéről, hiszen kisebb koccanások, parkolási sérülések szinte mindenkivel előfordulnak, de akár a rendszámtábla műanyag tartója is elöregedhet. Rendszám nélkül azonban tilos részt venni a közúti forgalomban, így, ha az egyik vagy mindkét rendszám megsérül, elvész, mihamarabb be kell jelenteni a kormányablakban.

Ha megsérült egy vagy mindkét rendszámtábla

A megrongálódott rendszám pótlását a kormányablakban tudjuk igényelni, ehhez mindössze egy személyazonosító okmányt és a forgalmi engedélyt kell bemutatni, majd ki kell tölteni egy nyomtatványt. A megrongálódott rendszám korlátlan alkalommal lecserélhető, csak ki kell fizetni az új rendszám legyártásának díját.  Amennyiben nem a mi tulajdonunkban van az autó, úgy meghatalmazást is magunkkal kell vinni az okmányirodába. Az új rendszámtáblát körülbelül három hét elteltével kapjuk kézhez.

Amennyiben a rendszám nem olvasható vagy sérült, okvetlenül cserére van szükség. (A műszaki vizsgán is fennakad az az autó, amelynek sérült a rendszáma.) Közúti ellenőrzéskor minden esetben az igazoltatást végrehajtó rendőr mérlegelési jogköre, hogy megfelelő-e az autóra szerelt rendszám a forgalomban történő részvételhez.

 

Ha elveszett a rendszámtábla

Ebben az esetben sincs ok pánikra, természetesen lehetőség van a rendszám pótlására, amit a lehető leghamarabb érdemes kezdeményezni. Az okmányirodában kapunk egy nyomtatványt, amellyel egy esetleges ellenőrzés során igazolhatjuk, hogy az ügyintézés folyamatban van, de arra is van esély, hogy a kormányablak ideiglenes rendszámot adjon ki számunkra. Elveszett rendszámtáblát csak egyetlen alkalommal lehet pótoltatni ugyanazzal a hatósági azonosítóval, legközelebb teljesen új rendszámot fog kapni a jármű.

 

Ha ellopták a rendszámtáblát

Mindenekelőtt a rendőrségen kell feljelentést tennünk. A rendőrségen felveszik a jegyzőkönyvet az ellopott rendszámról, majd körözést adnak ki. A feljelentést követően ugyanúgy kell eljárni, mint elveszett rendszám esetén: a kormányablakban lehetőség van új azonosítót igényelni a feljelentést tartalmazó jegyzőkönyv bemutatásával. Amennyiben mindkét rendszámtáblát pótolni kell, a gépjármű mindenképpen új rendszámot fog kapni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az egyik megvan, de korábban már egyszer elveszett az adott rendszám.

Időnként érdemes ellenőrizni a rendszámtáblánk stabilitását: ha a rendszámtáblát tartó keret kilazult, szerezzünk be újat (pl. barkácsáruházban), így megspórolható a rendszámpótlással járó kellemetlenség.

 

Ne feledkezz meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításodról sem – online kalkulátorunkat használva néhány kattintással a legjobb ajánlatokat tekintheted meg!

https://www.eurorisk.hu/biztositasok/kotelezo-biztositas

 

Biztonságos vezetést kíván az Eurorisk csapata!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.07.16
PoweredBy: SK Trend Kft