Itthon is egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes házak, de mi a helyzet, ha lakásbiztosítást szeretnénk rájuk kötni?

Rendszeresen ellenőrizze ingatlanbiztosítását!Magyarországon is egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes házak. Ma már jóval többen döntenek úgy, hogy inkább valamilyen könnyűszerkezetes házat építenek, mint egy hagyományos téglaházat. De kezdjük az elején, mit is jelent pontosan, hogy könnyűszerkezetes ház?

A definíció szerint könnyűszerkezetesnek az a szerkezet tekinthető, amelynek a súlya nem éri el a 300 kg/m2-t. Ez a meghatározás azonban megtévesztő lehet, ugyanis ennek a követelménynek ma már egy jó minőségű, modern téglaház is meg tud felelni. A téglaházakat pedig nyilván nem sorolhatjuk a könnyűszerkezetes házak közé. Emiatt a könnyűszerkezetes ház fogalma kapcsán célszerűbb az építési technikára helyezni a hangsúlyt. A házak vagy a helyszínen készülnek - leginkább fa, ritkábban fém vázzal -, vagy pedig üzemben - panelekként - előre gyártják. Az építőipar kapacitáshiánya miatt az építtetők egyre gyakrabban választják a házépítésnek ezt a módját, amellyel akár néhány hónap alatt kulcsrakészen átadható a lakóépület. 

A könnyűszerkezetes házak előnye, hogy gyorsan felépíthetők, könnyen fűthetők, de helytakarékosság miatt is kiváló döntésnek számítanak.

Mi a helyzet, ha egy ilyen épületre szeretnénk biztosítást kötni? 

Hazánkban a lakásbiztosítással foglalkozó társaságok közül 10 biztosító jelezte, hogy náluk könnyűszerkezetes házakra is lehet lakásbiztosítást kötni. Egy társaság kiemelte, hogy egyedül mobilházakra nem nyújtanak fedezetet. A következő fontos információ, hogy négy társaságnál semmilyen szempontból nincs különbség, hogy hagyományos vagy könnyűszerkezetes ingatlanra akarja-e az ügyfél a lakásbiztosítását megkötni. Vannak olyan biztosítók, amelyek a limitek tekintetében alkalmaznak eltéréseket, például betöréses lopás vagy vízkár esetén, illetve van olyan társaság is, ahol a falazattól függően a biztosító által ajánlott biztosítási összegek eltérhetnek. Ám az ügyfél ennél magasabb biztosítási összeget is meghatározhat. Egy társaság pedig azt jelezte, hogy káresemény esetén ellenőrizhetik az épület szakszerű kivitelezését. 

Többször hallani, hogy a könnyűszerkezetes házak lakásbiztosítási díja magasabb, mint a hagyományos építésűeké, azonban a hazai biztosítók esetén általánosságban ezt nem lehet kijelenteni.

Amennyiben könnyűszerkezetes ingatlanra vagy bármilyen egyéb más ingatlanra szeretne otthonbiztosítást kötni, hasonlítsa össze a hazai biztosítók ajánlatait díjkalkulátorunkkal: Eurorisk.Hu - Lakásbiztosítás díjszámítás és kérje szakértő kollégáink segítségét az Önnek leginkább megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásához és megkötéséhez.

Forrás: portfolio.hu



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft