Mi alapján változhat a CASCO bonus besorolás és mit érdemes tudni róla?

Kössön megfelelő casco biztosítást!A kötelező biztosításhoz hasonlóan létezik CASCO bonus besorolás is. A kötelező bonus-malus rendszerről nagy eséllyel minden autótulajdonos hallott már, így a szabályokkal tisztában vannak, ám nem feltétlenül ilyen egyértelmű a helyzet a CASCO biztosítások tekintetében. Fontos tudni, hogy szinte minden biztosítótársaságnál mások a CASCO bonus fokozatokkal kapcsolatos szabályok, emiatt több kérdés is felmerülhet. Vajon hogyan és mi alapján változhat a CASCO bonus besorolása? Cikkünkben ezt igyekszünk bemutatni.

A CASCO biztosítás árát – ahogy a kötelező biztosításét is –, befolyásolja, hogy a gépjármű üzembentartójának volt-e korábban kára. A szerződő ügyfél, vagyis az üzembentartó az első szerződése létrejöttekor C0 bonus osztályban kezd és alapdíjat fizet. 

A kötelező biztosítás esetében egy kármentes év után egységesen eggyel nő a bonus fokozat, ha pedig károkozás történik, akkor a szabályoknak megfelelően kettővel csökken. A CASCO biztosítás esetében ez másképp történik, hiszen itt csak bonus besorolás létezik, így kárkifizetés esetén a legrosszabb esetben is a kezdő, C0 kategóriába kerülhet vissza az ügyfél. Ez a szabály egységes minden biztosítónál, ám az ezzel kapcsolatos további szabályok társaságonként különbözhetnek.

Milyen esetekben változhat a CASCO bonus besorolásunk? 

A legtöbb biztosítótársaságnál általában egy kármentes év leteltével eggyel nő a CASCO bonus fokozat, ám ha a balesetben megsérült autónkat a CASCO terhére akarjuk megjavíttatni (ami az adott biztosítási évben kárkifizetésnek minősül), akkor értelemszerűen csökken a bonus besorolás. 

Minden biztosító egyénileg határozza meg, hogy miként jutalmazza a balesetmentes vezetést. Egyes társaságok a biztosítási díjat csökkentik, mások a befizetett éves díj egy részének visszatérítésével kompenzálnak. Előfordulhat, hogy egyes biztosítók a KGFB bonus besorolást is figyelembe veszik, amikor megállapítják a CASCO biztosítási díjakat. Utóbbi esetben tehát annál kedvezőbb feltételekkel köthetünk CASCO biztosítást, minél magasabb kötelező biztosítás bonus fokozattal rendelkezünk. 

Érdemes előre felmérni, hogy az egyes társaságoknál mire számíthatunk. Amennyiben új CASCO  biztosítást szeretne kötni vagy az évfordulóhoz közeledik és szeretné megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb ajánlatot, kalkuláljon most, és kérje szakértő kollégáink segítségét:

Eurorisk.Hu - Casco díjszámítás



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft